Ilmasto ja sää

I

Nykyään on tullut normi käyttää ilmasto- ja sääehtoja synonyyminä, kun taas näiden kahden välillä on paljon eroja, kuten seuraavat rivit selittävät.

Ilmasto on paikan keskimääräinen sää, jota on havaittu hyvin pitkän ajanjakson ajan, yleensä yli 30 vuoden ajan. Nämä olosuhteet ovat vakiintuneita ja tunnettuja tietyssä paikassa. Esimerkiksi tiedetään, että Lontoon ilmasto on leuto sekä kesinä että talvina ja usein sateina. Mitä se tarkoittaa? Se tarkoittaa, että on vakiintunut tosiasia, että Lontoon kesät ja talvet ovat tavallisesti leutoina ja Lontoossa on sateinen ilmasto.

Toisena esimerkkinä voidaan mainita, että Kairon ilmasto on kuuma ja kuiva kesällä ja viileä ja kuiva talvella. Se tarkoittaa, että Kairon kesät ovat tavallisesti melko kuumia, kun talvet ovat viileitä. Säätiedotus antaa meille myös uutta tietoa siitä, että ilmasto on kuiva sekä kesällä että talvella ja todellakin on! Kairo tallentaa vain yhden tuuman sademäärä vuodessa.

Sää on lämpötilan, paineen, suhteellisen kosteuden ja sateen NYKYINEN tila tietyssä paikassa, ja se voi poiketa huomattavasti edellä kuvatuista pitkän aikavälin keskiarvoista. Se on erittäin helppo ymmärtää. Viime vuosina, varsinkin vuoden 2000 jälkeen, Lontoossa on esiintynyt ennennäkemättömiä lämpöaaltoja kesällä. Joten jos lämpöaallon aikana koemme kuumia lämpötiloja, sanoisimme, että Lontoon sää on kuuma tänään sellaisena ja sellaisena päivänä heinäkuussa. Se ei tarkoita, että Lontoon ilmasto olisi kuuma heinäkuussa.

Vastaavasti Kairon tapauksessa, jos esimerkiksi meillä on epätavallisen viileä kesä heinäkuussa ja lämpötila laskee erittäin miellyttävälle alueelle, sanomme, että Kairon sää on tänään miellyttävä sellaisena ja sellaisena heinäkuuta. Se ei tarkoita lainkaan, että Kairon ilmasto on miellyttävä heinäkuussa. Selitämme tarkemmin, jos jostain syystä havaitsemme äkillisen yli 5 tuuman kaatumisen Kairossa muutamassa tunnissa, sanoisimme, että Kairon sää on sateinen tänään. Sillä ei ole vaikutusta kuivaan Kairon ilmastoon, ja se on vakiintunut tosiasia.

Ylhäältä seuraa, että ilmasto on paikan keskimääräinen sää, jota on havaittu hyvin pitkään, yleensä yli 30 vuotta, kun taas sää on tietyssä paikassa havaittu lämpötilan nykyinen tila.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta