Yhdistetyt ympäristöongelmat

Y

Useat ympäristöongelmat jatkuvat suurena osana huolta. Elinympäristön tuhoutuminen ja pirstoutuminen, biologisen monimuotoisuuden häviäminen, ilmakehän otsonikato, maailmanlaajuinen ilmastonmuutos, rikkakasvien torjunta-aineet, torjunta-aineet, pinta- ja pohjavesien pilaantuminen, happokerrostumat, öljyvuodot ja lämpösaasteet ovat suoria ympäristöongelmia. Ihmiskannan kasvu, kestämätön kulutus, kaupungistuminen, kansainväliset konfliktit ja eriarvoisuus rikkauden jakautumisessa ovat epäsuoria ympäristöongelmia. Kaikkia tällaisia ​​ongelmia tarkastellaan tällä hetkellä kokonaisuutena mainittujen ongelmien lieventämiseksi ja maan tulevaisuuden turvaamiseksi. Kemianteollisuuden laajentuminen toisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen on pahentanut tällaisia ​​ongelmia. Rachel Carsonin kirjoittama “Hiljainen kevät” heräsi elävien lajien saastumisuhkista. Ympäristötalous on tullut hyväksytyksi julkisessa toimintaohjelmassa ensimmäisestä kansallisesta maapäivästä vuonna 1970. 1970-luku oli ympäristön vuosikymmen. 1980- ja 1990-lukujen välillä ympäristökysymykset työnnettiin poliittiselle taustalle ja nousivat nyt etualalle ihmisten väärinkäyttönä. maa jatkuu. Ympäristöongelmien ennaltaehkäisevien toimenpiteiden korostamisen uskotaan vaikuttavan paljon.

Elävien muotojen monimuotoisuus johtuu niiden geneettisen koostumuksen muutoksista, muutosten perinnöstä ja luonnollisen valinnan toiminnasta. Ympäristön, geneettisen vaihtelun ja luonnollisen valinnan välinen vuorovaikutus johtaa evoluutioon. Uusien lajien alkuperä on evoluution tulos. Nykyinen biologinen monimuotoisuus on seurausta evoluutiosta ja sukupuuttoon. Evoluutio ja sukupuutto ovat luonteeltaan merkki- ja rikkomusjärjestelmiä. Lajien monimuotoisuus ja niitä ylläpitävät monimutkaiset keskinäiset suhteet sisältyvät termiin biologinen monimuotoisuus. Termin “biologinen monimuotoisuus” keksi Thomas Lovejoy vuonna 1980. EO Wilson käytti termiä “biologinen monimuotoisuus” vuonna 1986. Rio de Janeirossa pidetyssä Yhdistyneiden Kansakuntien vuonna 1992 pidetyssä maan huippukokouksessa biologinen monimuotoisuus määriteltiin “elävien organismien vaihtelevuudeksi kaikista lähteistä”. , mukaan lukien muun muassa maa-, meri- ja muut vesiekosysteemit ja ekologiset kompleksit, joihin ne kuuluvat: tähän sisältyy lajien, lajien ja ekosysteemien monimuotoisuus “.

UNDP: n järjestelmänvalvoja Brown on äskettäin väittänyt, että biologinen monimuotoisuus ei ole kaukana valinnaisesta tai ylellisyydestä; pikemminkin keskeinen kehityskysymys, joka tarjoaa usein köyhien ihmisten ja yhteisöjen hyvinvointijärjestelmän. Suurin osa maailman biologisesta monimuotoisuudesta on taloudellisesti köyhimmissä maissa, jotka tarjoavat köyhille mahdollisuuksia lisätä tulojaan hyödyntämällä luonnon monimuotoisuuden resursseja. Brownin mukaan tulevan ohjelmamme tulisi keskittyä “biologiseen monimuotoisuuteen kehittämiseksi”, ei biologiseen monimuotoisuuteen tai kehitykseen.

Väestön lisääntyminen heikentää luonnollista elinympäristöä monin tavoin. Arviointi villieläinten elinympäristöjen häviämisestä trooppisessa Aasiassa ilmoitti, että Intia oli jo menettänyt noin 80% luonnollisesta elinympäristöstään. Biologisesta monimuotoisuudesta on tullut kansainvälisten sopimusten aihe, eikä se ole enää biologien yksityinen alue. Tämän planeetan monimutkaisuus on “biodiversiteetti / biosfääri” -järjestelmän dynamiikassa. Luonnon- ja biologisten resurssien suojelemiseksi on syntynyt kestävän kehityksen käsite. Biologisen monimuotoisuuden ymmärtäminen edellyttää tuntemusta taksonomiasta, evoluutiosta, genetiikasta, käyttäytymisbiologiasta, taloustieteestä, ekologiasta, ympäristötieteestä, valtiotieteestä ja sosiologiasta. Itse asiassa talous ja ekologia leikkaavat kolminkertaisessa biologisen monimuotoisuuden, biosfäärin ja ihmisyhteiskunnan järjestelmässä.

Elämän monimuotoisuuden kehitys liittyy vuorovaikutukseen, johon osallistuvat biosfääri, ihmisyhteiskunta ja ilmasto. Sekä Riossa että Johannesburgissa korostettiin ihmiskunnan taloudellista ja sosiaalista kehitystä, koska ne riippuvat ympäristön terveydestä pitkällä aikavälillä. Biologisen monimuotoisuuden keskeinen rooli kestävässä kehityksessä ja köyhyyden poistamisessa tunnustettiin Johannesburgissa. Maailman ympäristö- ja kehitysvaliokunnan raportissa todetaan, että “jos tarpeet halutaan tyydyttää kestävällä tavalla, maapallon luonnonvaroja on säilytettävä ja parannettava”. Kehitysmaita vaivaa sosiaalinen eriarvoisuus, johon sisältyy piirteitä, kuten köyhyys, riittämättömät sosiaaliset mukavuudet, korkea työttömyysaste ja asianmukaisen infrastruktuurin puute. Nämä maat perustavat kehityspolitiikkansa markkinatalouden asettamaan paradigmaan. Tällaisten maiden pyrkimykset kehitystavoitteisiin ovat ristiriidassa ympäristönsuojelun kanssa, köyhyys ja nykyiset kehityssuuntaukset johtavat ympäristön pilaantumiseen. Maailmanpankki on väittänyt, että köyhät ovat sekä ympäristövahinkojen uhreja että jatkajia. Maailmanpankki on väittänyt, että vuoteen 1991 mennessä yli 1500 ympäristökomponenttia lisättiin sähkö-, liikenne-, teollisuus- ja maataloushankkeisiin, joista muutama toteutettiin maaperän suojelun parantamiseksi, metsien ja alueiden hoitamiseksi, aavikoitumisen estämiseksi, biologisen suojelemiseksi monimuotoisuutta sekä vesivarojen ja kalastuksen säilyttämistä. Monitieteinen lähestymistapa voi kuitenkin auttaa biologisen monimuotoisuuden säilyttämisessä ympäristöresurssien ohella ja lähinnä ihmisten osallistumisella.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta