Pilvien lukeminen: sään katselu

P

Kaliforniassa myöhäinen syksy tarkoittaa yleensä sitä, että Tyynenmeren myrskyjen ovi alkaa heilahtaa auki ja tuo lunta korkealle maalle. Asumispaikastasi riippumatta sää vaikuttaa jokapäiväiseen elämäänsi, mutta on erityisen tärkeää ihmisille, jotka viettävät aikaa ulkona. Luonnollisesti hiihtäjät ja muut talviurheilun harrastajat kuuntelevat viimeisimmät säätiedotteet ennen kuin he lähtevät korkealle maalle. Mutta kun he ovat liukumassa kristallipeitteen yli tai vaeltaneet mahdollisesti pahalla säällä, heillä ei ehkä ole radioa tai televisiota tai luotettavaa matkapuhelinpalvelua tarkistaakseen myrskyn, jonka ennustajat sanoivat olevan tulossa.

Lähestyvät myrskyt antavat kuitenkin vihjeitä heidän lähestyvästä saapumisestaan ​​ainakin useita tunteja eteenpäin. Seuraavat apuvälineet voivat auttaa näiden vihjeiden tulkitsemisessa:

Vincent J. Shaeferin ja John A. Dayn (Houghton Mifflin) “Kenttäopas ilmakehään”.

Kuten nimestä voi päätellä, tämä kirja on enemmän kuin sääennuste. Kuten kaikki Peterson Field Guide -sarjan kirjat, sen ensisijainen tarkoitus on tunnistaa – tässä tapauksessa pilvet, sateenkaaret, kirkkaudet, halot ja muut ilmakehän ilmiöt. Tätä varten sillä on lukuisia piirustuksia sekä 336 mustavalkoista ja 32 värivalokuvaa.

Koska ilmakehä ei ole vain jotain tunnistettavaa, vaan se on myös jatkuvasti muutettava järjestelmä, jota on tarkkailtava, kirjassa omistetaan paljon tilaa keskustelemaan ilman valtameressä toimivista prosesseista. Se on yhtä paljon hiihtäjälle, joka ihmettelee, kuinka korkea, jäinen cirrus-pilvi voi antaa auringolle halon, kuin se on takamaiden lumikenkäilijälle, joka haluaa tietää, onko hänen jouduttava kaivamaan tiensä ulos seuraavana aamuna .

William E.Reifsnyderin “Sään erämaa” (Sierra Club Books).

Tämän kirjan alaotsikko on “Sierra Club Guide to Practical Meteorology”. Se on kirjoitettu ulkoiluurheilijaa ajatellen. Kirjan ensimmäinen osa on peruskurssi tuulien ja myrskyjen miksi ja miksi. Erityistä mielenkiintoa mahdolliselle ennustajalle on taulukko, joka näyttää, kuinka erilaiset sääolosuhteet – paine (jonka mittaamiseen tarvitaan korkeusmittari / barometri) tuuli, pilvet, sateet, lämpötila, kosteus ja näkyvyys – muuttuvat edestä järjestelmien lähestyminen ja läpäisy. Muuten “Säävaarat” -luku, etenkin sen keskustelu tuulen hyytymisestä, hypotermiasta ja lumivyöryistä, tulisi kiinnostaa hiihtäjää.

Toinen osa koskee yleisiä säämalleja eri alueilla Yhdysvalloissa ja Kanadassa, mukaan lukien Sierra Nevada, ja se on yleensä leuto, märkä talvi, joka tuottaa hyvät hiihto-olosuhteet.

Taskutason trendit (Weather Trends Inc.)

Tämä laite on kätevin kolmesta ennustamisen apuvälineestä. Se muistuttaa yksinkertaista diasääntöä. Dianpidikkeen kasvoissa on 6 laatikoitua aluetta valokuvilla ja kuvauksilla erilaisista pilvityypeistä. Jokaisessa laatikossa on kahdeksan kompassia. Jokaisella dialla – yksi kullekin useista alueista – on keskellä musta merkki, joka on rivissä tuulen suunnan vieressä laatikossa, joka vastaa yläpuolella havaittua pilvityyppiä. Sitten kahdessa vaakasuorassa ikkunassa – yksi marraskuusta huhtikuuhun ja toukokuusta lokakuuhun – dia näyttää ennusteen seuraavalle 12-36 tunnille.

Nämä kirjat ovat kaikki saatavilla Amazonissa.

Kirjojen tai kaavioiden lisäksi on käsisäätietovälineitä, joita vapaa-ajan harrastaja voi kantaa mukanaan. Tarkat sääolosuhteiden mittaukset voivat viedä arvauksen ennustamiseen. Yritykset, kuten Kestrel, Ambient Weather, Speedtech, Weather Mate ja Davis Instruments, tekevät kädessä pidettäviä laitteita, jotka mittaavat lämpötilaa (virta, maksimiarvo ja minimiarvo), painetta, korkeutta, tuulen nopeutta, suhteellista kosteutta, kastepistettä ja muita toimenpiteitä. Lisäksi ne kaikki ovat joko vedenpitäviä tai vedenpitäviä. Nämä ovat saatavana suoraan valmistajalta, virkistysliikkeistä tai verkosta.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta